EVEA seisab vastu ettevõtjate ebavõrdsele kohtlemisele nii kala- kui kogu toidusektoris ning kutsub kõiki osapooli üles konstruktiivsele koostööle, et vältida sektori halvamist.

Kui listeeria leiud on tuvastatud nii kala-, liha-, vege toiduainete tööstuses kui ka suurköökides, ei lahenda rahvatervise ohu- või Eesti toidu maineprobleemi see, kui Veterinaar-ja Toiduamet (VTA) ning meedia üheainsa, lisaks veel Eesti mainekaima ettevõtte risti lööb. Pigem tekitab see küsimuse – miks ei käivita riik VTA näol sama intensiivsuse ja avatusega kõigi kala– ja lihakäitlejate kontrollimist, et anda tarbijatele ja välispartneritele kindlust, et Eesti tööstustest pärit toit on endiselt ohutu?

EVEA ei võta sõna toiduohutuse tehnilistes detailides. EVEA ei võta sõna mitte ainult sellepärast, et AS M.V. Wool on meie väärikas liikmesettevõte, vaid kuna teema on palju laiema kõlapinnaga ja mõjutab terve toidusektori käekäiku.

„Hetkel ilmselgelt riik kohtleb listeeriabakteriskandaalis toidusektori ettevõtjaid ebavõrdselt. Ühele ettevõttele kehtestatakse „nulltolerants“ ja pannakse tootmine kinni, samal ajal kui puudub põhjalik kontroll ja ülevaatlik võrdlusinfo sama probleemi esinemise või mitteesinemise kohta teistes kala- ja toidutööstuse ettevõtetes. Tahame tarbijatena leti ees valikut tehes kindlad olla, et kõik seal pakutav on kontrollitud ja ohutu“, märkis EVEA president Heiki Rits.

Olukorras, kus Eesti kalatööstus on sattunud listeeriaskandaali ja ohus on kogu Eesti maine, siis juhul, kui VTA soovib tõestada üldsusele, et Eesti kala– ja lihatooted on vaatamata esinenud listeeriajuhtumitele ohutud, peab kehtima nulltolerants kõigile tootjatele, kuni probleem on lahendatud. See on kindlasti keeruline ja ettevõtjatele koormav, kuid õiglane lähenemine, mis hajutaks kahtluse varju ja oleks Eesti ettevõtjate huvides, leiab EVEA.

„On üldteada, et listeeriabakter on looduses laialt levinud ning toiduohutuse normid lubavad selle väikest kontsentratsiooni toidus, mida peetakse inimesele ohutuks. Seega võib eeldada, et listeeria leidub paljudes toitu käitlevates ettevõtetes. VTA korduv väide meedias, et  muteerunud ohtlik listeeria tüvi eksisteerib vaid AS-i M.V. Wool tehastes, ei  tundu veenev ilma, et sama põhjalik kontroll oleks tehtud kõigis kalatööstustes, ja selle tulemused avalikustatud,“ toonitas EVEA asepresident Marina Kaas.

Riigiameti tegevus ei tohi Kaasi sõnul meenutada  PR-kampaaniat, näidispoomist või isiklikku vendettat, vaid peaks keskenduma sellele, kuidas tagada objektiivne toiduohutus kogu sektoris. „Riik on võrreldes ettevõtjaga alati tugevamal positsioonil. Ühe ettevõtte toodangu ja tooraine varude täieliku hävitamise nõue olukorras, kus ei ole tõestatud nende saastumine ohtliku bakteritüvega, või kus on võimalik töötlemisega välistada ohtu inimeste tervisele, on ebaproportsionaalne meede ja vastutustundetu kallaletung ettevõtte eraomandile,“ lisas Kaas.

Selleks, et probleemile lahendust leida, kutsub EVEA tekkinud olukorras kõiki osapooli, nii riiki kui ka toidusektori ettevõtjaid konstruktiivsele koostööle, vältimaks kogu sektori halvamist ja korvamatuid kahjusid Eesti ettevõtlusele ning majandusele tervikuna.

Lisaks peab EVEA vajalikuks kutsuda ajakirjanikke üles suuremale vastutustundlikkusele ettevõtjate probleemide kajastamisel. Ajakirjandusel on väga suur mõjuvõim. Probleemide ülepaisutamine skandaalsete pealkirjadega ja intensiivne meediatähelepanu võivad viia ettevõtja hävinguni ilma, et probleem ise oleks ületamatu. Negatiivse meediakajastusega võib kiiresti kaotada usalduse klientide, koostööpartnerite ja pankade silmis ning väiksemad ettevõtted on selles osas eriti haavatavad. Hoidkem oma ettevõtjaid, sest nemad toidavad kogu meie riiki!

Eesti Väike- ja Keskmiste ettevõtjate Assotsiatsioon

e-mail: evea@evea.ee