Skip to main content

ROSE-Estonia. Eestis elavate Ukraina põgenike teekond eraettevõtlusesse

10 september, 2024

Sõjaline agressioon Ukrainas lõi segi sealsete inimeste elu ning ning oldi sunnitud  põgenema välisriikidesse. Eestis on praegu üle 32 tuhande ajutise elamisloa saanud Ukraina sõjapõgenikku ning esitatud on veel 52 tuhat ajutise kaitse taotlust.  Vähemalt pooled Eestisse tulnud ukrainlastest on tööealised ning osalevad siinses tööelus. Sobiva töökoha leidmine on aga raskendatud, sest puudub vajalikul tasemel eesti keele oskus ja/või Ukrainas  peetud ameti järele ei pruugi olla Eestis nõudlust. Aktiivsemad põgenikud õpivad uue ameti või proovivad varem töötatud erialal jätkata, õppides selgeks eesti keeles. Ettevõtte loomisega saavad põgenikud vabaduse ise oma tööelu suunata ning paremini Eesti ühiskonda integreeruda.

ROSE-Estonia programmi eesmärk on toetada ja julgustada Ukraina põgenikke oma ettevõtte loomisel ja ettevõtjana tegutsemisel. Aidata kaasa Ukraina põgenike majandusliku ja sotsiaalse ebavõrdsuse vähendamisele ning lõimumisele Eesti ühiskonda.

ROSE-Estonia (Road to Self-Employment for Ukrainian refugees in Estonia) elluviijad on EVEA – Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon ja SMB Norge – Norra Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon. Projekti toetab programm Euroopa majanduspiirkonna ja Norra toetused (EAA and Norway Grants).

6.septembril 2024 toimus ROSE-Estonia avaüritus.

Osalesid Ukraina kogukonna esindajad Ukrainian Business Club Estonia – Kateryna Levkovska, Ukrainlaste Kongress Eestis (Congress of Ukrainians of Estonia) – Vira Konyk ning mitmed Eestis tegutsevad Ukraina väikeettevõtjad.

Samuti olid kohal projekti koostööparnerid Norrast SMB Norge Jörund Rytman ja Åsmund Prytz ning Elizabeth Miroshnichenko üle-Euroopalisest väikeettevõtjaid ühendavast organisatsioonist SMEunited. Ürituse tähtsust rõhutasid ka Ukraina Saatkonna ja Norra Saatkondade esindajate sõnavõtud. EVEA-t esindasid ROSE Estonia organisaatorid Marina Kaas, LehoVerk, Krista Rebane, Siiri Sänn ja EVEA president Ille Nakurt-Murumaa.

Aitäh restoranile Slava maitsvate Ukraina toitude eest.