Skip to main content

Eesti Ettevõtlik Vaim 2023 võitjad ja nominendid

05 märts, 2024

Taaskord oli EVEA-l rõõm tunnustada parimaid väike- ja keskmiseid ettevõtjaid!

„Ettevõtet asutada on Eestis lihtne. Edukaks ettevõtjaks saamiseks ei piisa aga vaid entusiasmist. Väga oluline on ettevõtjate jaoks, ja seda eriti majanduses keerukal ajal, arvamusliidrite ning riigi poolne julgustamine ja toetus. On tähelepanuväärne, et möödunud aasta väljapaistvaimad väike- ja keskmise suurusega ettevõtjad tegutsevad mitte ainult tõmbekeskustes, vaid väga paljudes Eestimaa piirkondades. Väikeettevõtlusel on oluline roll neis piirkondades majanduse mitmekesistamise, tööhõive, kultuuri toetamise, innovatsiooni edendamise ja piirkondliku arengu soodustamisel,“ toonitas EVEA president Ille Nakurt-Murumaa.

PARIM START– aasta edukaim alustav ettevõte.

Võitja:

Testimis OÜ Narvast. Ettevõte pakub rõhu all olevate süsteemide diagnostikateenuseid innovaatilisel mitte-purustaval meetodil. Testimis OÜ on loonud Ida-Virumaale kaheksa töökohta kvaliteetsele tööjõulu, ettevõtte müügitulu kahekordistus möödunud aastal.

Nominendid:

CBWood OÜ – Ettevõte väärindab ja turustab unikaalset Eesti kohalikku väärispuitu – maarjakaske (tuntud ka Karjala kasena), mida kasutavad sisustuse-, mööblidisainerid ja käsitöömeistrid üle maailma. Kogu toodang läheb ekspordiks.

Hoog Mobility OÜ – regionaalne jagamismajanduse startup, mis pakub tõukerataste ja sõidukite jagamisteenust ja kullerteenust Raplamaal, Järvamaal ja Harjumaal. Õigel hetkel avastatud nišš kohalikul turul võimaldas 2023 aastal kasvatada müügitulu enam kui 10-kordselt.

PÕLVKONDADE ÜHISJÕUD  – aasta pereettevõte.  

Võitja:

OÜ Edelstein Pärnumaalt. Ettevõte tegeleb unikaalsete kivitasapindade tootmisega juba 20 aastat. Toodetakse kõike, mida on võimalik valmistada kivist: lihtsatest riiulitest keeruliste mööbliesemeteni välja. 2023. aastal tarniti massiivsed kaarjad trepid hetkel maailma kõige suuremale kruisilaevale Icon of the Seas. Edelstein OÜ annab tööd 9 inimesele, kellest 3 on pereliikmed. Noorema põlvkonna esindaja Madis-Markus on alustanud tehases õpipoisina, haldab IT lahendusi, nõustab kliente ja vajadusel teeb ka kivitöid.

Nominendid:

Kasse Paadid OÜ Saaremaalt valmistab Eesti üht tuntumat ja legendaarsemat sõudepaati Kasse 430, mida on aastate jooksul toodetud Eestisse üle 2800. Neid paate võib leida pea igast sadamast ja paadilaenutustest. Samuti valmistatakse mootorpaate. Ettevõttes tegutsevad isa ja poeg Keertid, poeg Taavi tegeleb ka ettevõtte majandamise ja turundusega.

Meemeistrid OÜ on Jõgevamaal Põltsamaa vallas tegutsev meetalu. Lisaks tavapärasele meele jõuavad poelettidele ka lisanditega maitsemeed vastavalt kliendi soovile. Suuremate ürituste jaoks kaasatakse kõik pere kolm last, mesinduse pisik on pärit aga omanik Kristi Terepi vanemate perest. Seega on ürituste korral hõivatud kõik pere 7 inimest.

EDUKAS SOOLOETTEVÕTJA– aasta parim iseendale tööandja.

Võitja:

CBWOOD OÜ Viljandimaalt. Sooloettevõtja Rita Rubin väärindab ja turustab unikaalset Eesti väärispuitu – maarjakaske, mida kasutavad paljude riikide sisustus- ja mööblidisainerid ning käsitöömeistrid. CBWood OÜ  on üks juhtivaid maarjakase tootjaid maailmas.

Nominendid:

Kasutajauuringud OÜ (kliendiuuringud.ee) Sooloettevõtja Mari Arnover aitab ettevõtjatel aru saada, mida nende kliendid tegelikult soovivad. Samuti pakub ta välja lahendused, et ettevõtja saaks mõtestatult arendada oma brändi, ettevõtet ja tooteid-teenuseid. Mari on külalisõppejõud Tartu Ülikooli Pärnu kolledžis ning mentor Nula ja Tallinna Loomeinkubaatoris.

Katre Meisrtikoda OÜ. Katre Arula on tekstiilikunstnik, lapitöömeister ja piirkonna käsitöö edendaja. Oma loomingus kasutab ta palju iseenda loodud uudseid käsitöötehnikaid, mis põhinevad vanadele mustritele, ehetele ja tehnikatele. Katre Arula on Põltsamaa piirkonna turismimagnet, kelle pärast hea disaini huvilised spetsiaalselt tema Põltsamaa lossis asuvat Meistrikoda külastavad.

MAA SOOL – aasta maaettevõtja.

Võitja:

Moe OÜ Lääne-Virumaalt. Tuntud kange alkoholi tootja jätkab üle kolme sajandi vanuse Moe mõisa viinaköögi traditsioone. Ettevõtte poolt on Moe mõisa rajatud tootmiskompleks, külastuskeskus, restoran ja pood ning lähitulevikus on valmimas hotell.  Ettevõte toetab järjepidevalt sporti ja kultuuri ning panustab kogukonna tegevustesse.

Nominendid:

Hara sadam OÜ Harjumaal. Nõukogudeaegse militaarpärandi – allveelaevade baasi territooriumile rajatud elamusturismi kompleksi teenuste valikus on: toitlustus, elamusmajutus, üritused, sadamateenused väikelaevadele, põnevad matkad, elamussaunad, purjetamise kool, jahtklubi, merepääste ja palju muud. Elamust võimendab objekti ümbritsev Lahemaa Rahvuspark.

Jäämari OÜ  on Raplamaal tegutsev väike perefirma, mis valmistab tervislikke pulgajäätiseid päris marjadest ja puuviljadest, ilma säilitusainete või kunstlike lisaaineteta. Jäämari on tuntud pideva tootearenduse ja mitmekülgsete maitsetega jäätiste poolest, mida müüakse üle Eesti ja Soomes. Ettevõte kolis 2023. aastal uude tootmishoonesse Kohilas, kus loodi optimaalsed tingimused parima käsitööjäätise tootmiseks.

RINGMAJANDUSE KANGELANE – aasta silmapaistev ringmajanduse edendaja.

Võitja:

Werrowool OÜ Võrumaalt. Ettevõte toodab keskkonnasõbralikku tselluvilla, samuti vanapaberist ja lainepapi ülejääkidest allapanugraanuleid lemmikloomadele. Toodete materjal tuleb suuremas osas taaskasutusringlusest ning ettevõte otsib jätkusuutlikkuse suurendamiseks järjest uusi paberijäätmete taaskasutusvõimalusi.

Nominendid:

OÜ Amestop on kindlaks partneriks nii teadliku ja professionaalse lammutusteenuse kui ka jäätmete kogumises ja taaskasutusse võtmises. OÜ Amestop arendab Torma prügilat keskkonnasäästlikke lahendusi silmas pidades, näiteks muutuvad ladestusalad aja jooksul energiakogumisaladeks (loe: päikeseparkideks). Prügilas tekkiv nõrgvesi kogutakse kokku ning puhastatakse kõrgtehnoloogilises pöördosmoosi puhastis.

Solve et Coagula OÜ. Pärnus tegutsev sotsiaalne ja rigmajanduse põhimõtetel tegutsev ettevõte, mis valmistab teiste tööstuste puidujääkidest erinevaid puidutooteid ning pakub kaitstud töötamise teenuseid vähenenud töövõimega inimestele. Lisaks pakutakse sotsiaalseid teenuseid vaimse tervise keskuses “Villa Amanita”.

EESKUJULIK DIGITALISEERIJA – digitehnoloogiate abil suuri edusamme saavutanud ettevõtja.

Võitja:

Respo Haagised AS Tartumaalt. Põhja-Euroopa juhtivaks haagiste tootjaks kasvanud ettevõtte on käivitanud uuenduslikud 24/7 müügi- ja hooldusjaamad. Respo Haagised tegevus põhineb infotehnoloogial – alates töötajate tööaja arvestusest seadmete tootmisvõimekuse jälgimiseni.

Nominendid:

Welmet OÜ. Üle 30 aastase kogemusega, Läänemere regiooni suurim tigukonveierite tootja Pärnumaalt. Tootmises kasutatakse ulatuslikult CNC pinke ja roboteid. Ettevõttes töötab 26 inimest, peaaegu kogu toodang eskporditakse Euroopa Liitu.

Travel Balt OÜ. Narvas asuv Hotell Inger, kus tehakse järjepidevat tööd infotehnoloogia, s.h. tehisaru rakendamiseks oma teenustes ja tööprotsessides.

MAAILMAPARANDAJA – ühiskondlikult aktiivne ettevõtja.

Võitja:

Tõusev Koit OÜ/Roosu talu Võrumaalt. Roosu talu pakub mitmekülgset kultuurielu, säilitades olulisi ajaloolisi ja ühiskondlikke väärtusi. Talu peremees Aivar Rosenberg on Võrumaa Sulbi küla tõeline hing, kes on kujundanud küla aktiivseks ja kokkuhoidvaks. Talu noorperemees Ivar Rosenberg juhib Võrumaa Talupidajate Liitu ning panustab kohalikku elu ja Kaitseliidu tegevusse.

Nominendid:

CV Partner OÜ Ettevõtte juhib inimesi nende unistuste tööni ning toetab ettevõtteid nende talentide leidmisel 2009. aastast. Asutaja Iren Tomski on aktiivne meedias esineja, panustab Eesti Karjäärinõustajate Ühingu, Eesti HR seltsi, Rae ettevõtjate liidu ja EVEA tegevustesse, esindades ettevõtjate ühiseid huve ning panustades haridusvaldkonda.

K.MET AS 32-aastase ajalooga ja 68 töötajaga metallitööstus Pärnumaal, mille omanikud ja juhid panustavad nii kohalikku ellu kui riigikaitsesse. K.MET AS on tugev partner Kaitseliidule ning kindel ja arvestav tööandja kaitseliitlastele ning naiskodukaitsjatele: võimaldab kasutada oma tööstuskompleksi väljaõppe üritusteks; säilitab kordusõppustel resrevväelastele keskmist töötasu. Toetab kohalikke koole (Virtsu, Kõmsi) ning üritusi (nt. Virtsu merepäevad) nii rahaliselt kui ka praktiliste lahenduste näol.

KOOSTÖÖ VEDUR  – kohalik organisatsioon või erialaühendus, kelle ühine tegu või tegevus on märkimisväärselt edendanud kohalikku elu ja väikeettevõtjate vahelist koostööd.

Võitja:

Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon (EENA).  EENA on üks aktiivsemaid ettevõtjate võrgustikke Eestis, mis innustab, koolitab ja tunnustab ettevõtlikke naisi juba 1992. aastast. EENA projekt „Roheline ja hooliv maailm“ ja roheettevõtluse portaal on teinud rohepöördele ülemineku paljudele väikeettevõtjatele lihtsamaks ja atraktiivsemaks.

Nominendid:

Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsioon (ELEA). Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsioon on rahvusvahelise ekspedeerimisega ja logistikateenustega tegelevate ettevõtete erialaliit, mis tegutseb al. 1994.aastast. ELEA tegeleb aktiivselt oma valdkonna ettevõtjate informeerimisega, koolitamisega, kaasamisega õigusaktide väljatöötamisse ja omab õigust anda välja FIATA dokumente.

SA Ida-Viru Ettevõtluskeskus. Sihtasutus Ida-Viru Ettevõtluskeskus (IVEK) on osa riiklikust ettevõtluse ja regionaalse arengu tugisüsteemist ning Ida-Virumaa võimas arengumootor. Ettevõtjatele pakutakse nõustamisabi, klastri-põhist koostööd, aktuaalset infot tugimeetmete ja ärivõimaluste kohta, koolitusi, võrgustikusuhlust maakonna teiste ettevõtetega.

Kõigi konkursile esitatud ettevõtete puhul võeti hindamisel aluseks üldised majandusnäitajad (käive, kasum, rentaablus, töökohtade loomine, ekspordivõime, investeeringud) ning hinnati ka ettevõtjate ühiskondlikku aktiivsust. Iga kategooria lõikes võeti täiendavalt arvesse konkreetsele kategooriale omaseid näitajaid.

Kandidaate hindas zürii koosseisus:

Marina Kaas – žürii esinaine, EVEA asepresident, ettevõtluskonsultant

Andrus Pedai –  Ettevõtluskõrgkooli Mainor rektor

Erik Puura – TalTech ettevõtlusprorektor

Andres Huul – Maakondlike Arenduskeskuste Võrgustiku juht

Reve Lambur – Maaeluvõrgustiku juht

Siiri Sänn – EVEA volikogu liige, coach, Tuleviku Tulud OÜ